Legătura dintre aerul poluat și coronavirus, confirmată: ce pățești dacă trăiești într-un oraș ca București

de: Alexandru Puiu
08 04. 2020

Conform unui raport publicat recent de New York Times, dacă trăiești într-un oraș foarte poluat, precum București, riscurile de sănătate la care te expui din cauza infecției cu Covid-19 sunt semnificativ mai mari.

În cazul în care nu avea suficient de multe probleme cu traiul într-un oraș poluat, acum a fost găsită o relație între poluare și nivelul de gravitate al simptomelor în cazul unei infecții cu coronavirus. Partea tristă este că cei care au trăit în zone fără aer curat sunt predispuși să moară din cauza pandemiei.

Pentru a trage această concluzie, un grup de cercetători americani au analizat atent situația din 3080 de comitate din SUA. Nu a durat mult până când oamenii de știință de la Școala de Sănătate publică Chan din cadrul Universității Harvard au concluzionat un lucru simplu. Nivelul ridicat de particule de PM 2.5 în aer cauzează o rată de deces sporită în regiune, în contextul pandemiei.

Această premisă este una destul de veche, dar abia acum a putut fi confirmată. În ultimele săptămâni, oficialii din domeniul sănătății au presupus că există o legătură între aerul poluat și decese sau simptome grave din cauza COVID-19. Analiza Harvard este primul studiul la nivel național care arată o legătură statistică, dezvăluind ”o mare suprapunere” între decesele Covid-19 și alte boli asociate expunerii pe termen lung la poluare.

”Rezultatele studiului sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului crește vulnerabilitatea la simptome severe de COVID-19”, au scris autorii studiului. Pentru că oamenii înțeleg mai ușor cifreze exacte decât referințe comparative, realizatorii studiului au propus un scenariu simplu: dacă Manhattan și-ar fi micșorat nivelul de particule în suspensie cu o singură unitate, sau un singur microgram pe metru cub, pe parcursul ultimilor 20 de ani, acesta ar fi avut cel mai probabil cu 248 mai puține decese în acest moment al epidemiei.

Comitatele cu niveluri mai mari de poluare, a spus dr. Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, ”vor fi cele cu un număr mai mare de spitalizări, cu un număr mai mare de decese și unde mai multe resurse ar trebui să fie concentrate”. Afirmația a fost făcută în contextul în care americanii încearcă să-și dea seama cu precizie cât mai mare unde va fi următorul focar masiv de coronavirus din SUA. Momentan, în această situație se află Central Valley din California și Comitatul Cuyahoga din Ohio.